«Ένα κτήριο αφηγείται…»

Στις 21 Μαρτίου 2024 οι μαθητές/τριες του Β1  τμήματος στα πλαίσια Erasmus παρουσίασαν σε Ισπανίδες εκπαιδευτικούς από το Instituto Publico Hiponova της Γρανάδα το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουν αναλάβει για τη σχολική χρονιά 2023-24 με τίτλο: «Ένα κτήριο αφηγείται…». Το πρόγραμμα συντονίζει η κ. Γκίκα Κωνσταντίνα (Φιλόλογος) και μέλος η κ. Μουκριώτη Γεωργία (Χημικός). Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές  την τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης τους και του τόπου τους μέσα από τη μελέτη παλιών αρχοντικών και κτηρίων που βρίσκονται στην περιοχή τους συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι τα πιο σημαντικά και παλαιά κτήρια της περιοχής τους αποτελούν δημιουργήματα του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Οι μαθητές/τριες αφού επέλεξαν τα πιο αντιπροσωπευτικά κτίσματα της πόλης τους όπως: το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, το Γάτειο, τη βιβλιοθήκη, τον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, το ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο κ.ά έκαναν την παρουσίαση στις Ισπανίδες εκπαιδευτικούς στην αγγλική γλώσσα ενώ ο μαθητής Γιοβάς Γιώργος μίλησε για  τον τρόπο που δούλεψαν στα ισπανικά.  Επιπλέον, πριν την παρουσίαση, δόθηκε στις Ισπανίδες συναδέλφους από τη συντονίστρια έντυπο  με το σχέδιο του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα.

Στο τέλος της όμορφης αυτής συνάντησης οι μαθητές/τριες τιμώντας τον θεσμό της φιλοξενίας πρόσφεραν χυμό και κουλουράκια που τα έφτιαξε η μαθήτρια Δούσκα Κωνσταντίνα.

Οι Ισπανίδες συνάδελφοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις δίνοντας συγχαρητήρια στα παιδιά και δηλώνοντας πως χρειάζονταν και άλλες μέρες να μείνουν στην πόλη μας προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά όλα όσα  είδαν μέσα από την παρουσίαση.

Αξίζουν πολλά μπράβο στα παιδιά του Β1 για την εξαιρετική τους δουλειά, την ευγένεια και το ήθος που επέδειξαν αλλά και για τον επιπλέον χρόνο που αφιέρωσαν προκειμένου να μεταφράσουν στα αγγλικά τα επιλεγμένα κομμάτια της παρουσίασης.